İsmi Türk Mesut Özil

Dün Mesut Özil’in Real Madrid’e transferini yazarken “kendini Türk hissetmese bile ismi Türk olan birini Real Madrid formasıyla izleyecek olmak heyecan verici” demiştim. Ama etrafıma baktığım zaman Real Madrid’de bir Türk forma giyecek rüzgarı esiyor.

Bir kere birşeyi ortaya koyalım. Bu adamın anası babası Türk olsa bile kendi değil. Evet ismi Türk ama Almanya’da doğmuş, büyümüş, eğitimini almış, oranın ekmeğini yemiş ve belki de hayatı boyunca bu topraklara ayak basmamış. Kariyerini düşünmüş Almanya Milli takımını seçmiş ve bu karar sayesinde bugün Real Madrid’in futbolcusu olmuş. Sakın yanlış anlaşılmasın Almanya’yı seçmesi de kesinlikle haklı ve doğru. Türkiye Milli Takımını seçmiş olsa şu an hala Werder Bremen’de oynuyordu. Almanya ile Güney Afrika’da vitrine çıktı biz Türkler ise uzaktan izledik. Hatta çoğunluk Almanya’yı bizim Türk taşıyor diye züğürt tesellisiyle takıldı.

Mesela Alman futbol takımından başka bir örnek Polonya asıllı Alman Podolski. Başarılarıyla Polonya’lılar ne kadar gurur duyuyor? Ya da zamanında Bayern’e transfer olduğunda Bayern’de bir Polonya’lı diye kendinden geçtiler mi? Hiç zannetmiyorum.

Bir de bırakılım Türk Milli takımını ve zamanında Mesut’un tercihini değiştiremeyen Fatih Terim’i suçlamayı. Mesut hayatı boyunca kültürüyle yetiştiği Almanya’yı tercih etti. İsminin ne olduğu önemli değil o bir Alman.

“İsmi Türk Mesut Özil” için 20 yorum

  1. dikkat et bakıyım üstad ben akademik eğitm mi demişim.nasıl okuduysan ilahi 🙂 ben diyorum ki futbol yetenek işidir.gözün kapalı lamba yakmak gibidir.benim tespitim budur katılırsın katılmazsın billmem.vücut yapısıyla falan da tamamlanmıyo olay.eğer olsaydı meesi alman ronaldo fransız olurdu.kabiliyet meselesi diyorum.hamur mühümdir eğitimle ancak krema yaparsın (eğitim nasıl eğtim sölemem gerek yok sanırım)

  2. Herhalde fazla abrtmaya gerek yok bu isi ama eksikleri kapatmak icin federasyonun calismasi lazim tabi su da onemli 4 yildir Galatasaray Kadrosunda olup Sag bek Oynayip yildir Orta yapmayi bilmeyen kisiler alt yapidan yetisiyorsa Eksik kisidede vardir ona o yetkiyi verende de

    Tabiki Mesut Ozil alman dir. ve Fullstop 🙂

  3. @jeunesturco; bahsettiğim eğitim akademik değil futbol eğitimiydi zaten:) bu eğitimin içinde de vizyon tabii ki kendi gelişecek bir unsur. biz de bu yok işte ondan bahsediyorum:) afrika’dan çıkan futbolcular ise farlı bir konu. bir çoğu fransa vs. gibi ülkere gelip gelişimlerini tamamlıyorlar. vücut yapılarının avantajıyla da arayı çok hızlı kapıyorlar.

  4. Garip bir duygusalligimiz var. Bizde ki -tabiri mazur gorun- devsirme Turk’ler soyle boyle ama Real’e giden Mesut gogsumuzu kabartiyor.

    Simdi Mesut var diye Real maclari bir baska gozle izlenecek vs.. Evet bir baska gozle izleyecegim ben de, akilli duzgun bir futbolcu Kaka’nin boslugunu doldurabilecek mi ona bakacagim.

    Ekim ayinda milli maclarda ne olucak ? Bugun Real Madrid’te bir Turk diyenler , Mesut’un bir sutunu aglarimizda gorurse ne hissedecek ? Sevincle huznu beraber yasamayi seven melonkolikleriz ya 🙂

  5. @jeunesturco; Bu söylediğin Türk futbolcuların(Servet hariç) yetenek bazında hiçbirine lafım yok da neden Avrupa’ya açılamıyorlar. Arda ve Gökhan Gönül en umut vaad eden adamlarız diyoruz. Var mı ciddi teklif? Yok… Birbiriyle kıyasladığın adamların arasında da müthiş bir profesyonellik farkı var bunu da belirteyim. Yetiştiriliş ve aldıkları futbol eğitimi buradaki en önemli etken.

  6. usta bence profesyonellikten ziyade vizyon farkı var.tıp fakültesinde okumuyolarki 6 sene eğitim alsınlar.eğer eğitimse mevzu niang yada drogba vesaire afrikada doğup büyüyen,ayağına papuç bulamayan zenciler eğtimi nererde aldılar ki ? çok üst düzey oyuncuya eğitim verirsin messi yada ronaldo olur.eğitim + zeka birleşir dediğin doğru.ama adam alman ise zaten tek tip futbol anlayışı mevcut eğitimi versen nolur.yada biz 2002 de yarı final oynarken kaç oyuncumuz eğitimliydi.bence mesele vizyon üstadım.belçika lig özetlerini izleyebiliyosam ben ve bir belçikalı türkiye lig özetlerini izleyemiyosa bu olay sorgulanmalı.aradaki fark bu.sen içine kapanık bi sistem oturtmuşun.tuncay avrupaya gitmek istedi vatan haini ilan edildi fb de.ahanda geride gelemiyo.alpay bjk taraftarının küfürnden bıktığı için yabancı ülkeye gitti.takımlar bu işin ticaret futbolcular ise kariyer olduğunu hala algılayamadı.

  7. üstad herşeyine katılıyorum da ”Türkiye Milli Takımını seçmiş olsa şu an hala Werder Bremen’de oynuyordu. Almanya ile Güney Afrika’da vitrine çıktı biz Türkler ise uzaktan izledik” lafına katılmıyorum.tek tek oyuncuları baz aldığımızda.gökhan gönül ün lahm dan eksiğini sölermisin.sadece bayern alt yapısından çıktı ve bayern olgusu yaratmak için arkasında duruluyo.schweinsteiger ile emre arasında,volkan ile butt,mertesacker ile servet,podolski ile arda,müller ile tuncay,ve lgeçen sezon 10 maç bile oynayamış klose ile semih aynı ayarda değil mi.bunları kıyaslarım sabaha kadar ama khedira ve mesutun karşısına türkiyeden adam koyamam.işte farkı yaratan oyuncu bunlar.bana göre (nanmayabilirsin ama) grup maçlarında almanydan 4 puan alıcaz sende gör.birde farklı bi konu.bu devşirme olayı futbolda zaten iyice canımı sıkıyo.fifa karar almış u20 de oynamış oyuncu a milli de takım değişeblir.emperyalizmin futbola girdiğinin bariz kanıtı.yarın şeyh hamdullah bin şakşak derse ”bende para gani.katara ı dünya şampiyonu yapacam.” ve brezilya,portekiz,arjantin,şili gibi takımların u20 oyuncularına ev+araba vaadiyle milli forma giydirip şampiyon yaparsa.o zaman nerde kaldı ulusal takım.kural koymalı bence fifa bi takımda en fazla 3 devşirme olmalı.

  8. müller ile tuncayı nasıl aynı kefeye koydunuz şaşırdım.bence dünya kupasının en iyisiydi. ödül için en iyi 10 futbolcu arasında bile nasıl gösterilmedi anlamak çok zor.

  9. müller ile tuncay kıyası semboliktir maksat bizimde ona benzer kaliteli oyuncumuz var bizimkilerin nesi eksik mahiyetinde sölenmiştir ki bana göre tuncay müllerden daha iyidir en azından hırslı.2002 w.c da hasan şaş müller den daha iyi oyuncu değilmiydi.cezayir de fas ta bulgaristan da araştır bakalım kaç tane hasan forması satıldıydı o sene.2010 yılında kaç tane müller forması satılmış.ayrıca sabri örneğide benim dediklerimi açıklıyo.sabri almanyada büyüseydi ve futbol eğitimi diye beliritiym artık eğitimini alsaydı o zaman o ortayı yapabilecek miydi ? bana göre hayır.ama messi zeka+teknik+eğitim birleşti messi oldu.benim dediğim.işte şunu diyorum alman milli takımında ki mesut bizde olsaydı işler çok değişirdi.biz almanlardan daha güçlü bi takımız eğer mesut bizde olsaydı

  10. Bende böyle bir yazı yazmayı düşünüyordum.Ama gerek kalmamış yazdıklarınızın altına imzamı atıyorum.Elinize sağlık.

  11. Diyelim ki yetenek olarak biz Türkler daha iyiyiz ama Almanlar futbolu çok ciddi profesyonellikle oynuyo yapıları bu biz çabuk sinir demoralize olmak, Arda dadaki sıcakkanlılık hem sinirlerini tutamama mesela Mesut ta yok adam gol atıyo ona bile seviniyo sevinmiyo belli değil.. Bazı şeyler cidden yetenek olsada dier tarafı daha çok önplana çıkarıyor

  12. benim anne ve babam (ex) yugoslavya doğumlu ama ben türküm.mesut ta böyle düşünüyordur ve çok normaldir.bende aslen boşnak olan bi türküm kime neyse :))

  13. Mesut Özil Türk değil Alman’dır. Kaka’yı Drogba’yı nasıl izliyorsam onu da o gözle izliyorum. Ne dünya kupasındaki başarılarında ne de Real Madrid’e transfer olduğunda sevinesim gelmedi çünkü o bir Alman.

  14. Mesut aslina bakilirsa tipik Almanci dir…Yaz dönemi tatilini türkiyede geciren..yakin arkadaslarinin hepsi türk olan..sadece türkce sarki dinleyen..Almancasi pek iyi olmayan..vs. Bu saydiklarim yüzde yüz gercekleri yansitmaktadir cünkü Mesutla ayni kentte oturuyorduk eskiden…

    Not.: Mesut Almanyayi kariyer ve babasinin baski üzerine secti!
    Ama bu kesinlikle bu onun TÜRK olusunda hicbirsey degistirmesZ”!!!!

  15. mesut la podolskiyi karşılaştırırken türkiyeyle polonyayı karşılaştırmak biraz fazla gerçekçilik gibi olmuş.bir kere biz doğu toplumuyuz ve hatta orta doğunun göbeğinde bir ülkeyiz nasıl bir ONE MİNUTE çıkışı avrupada hiç bir etki bırakmayacakken ortadoğuda başbakanı kahraman yaptıysa mesut un real de olması da türkleri gururlandıracaktır.yani türk-osmanlı kültürü nereee polonya nere.vay be ilk defa bir yorumuna katılmadım dostum.futbol bilgin iyi ama sosyolojik gerçekleri atlamışsın

  16. @KoKo B ; sonuna kadar katılıyorum. ben Mesutun yerinde olsam bi dakka düşünmez Almanyayı seçerdim. ama bizim insanların ona ezik gibi Türk muamelesi yapıp sempati göstermelerine deli oluyorum. adam Alman işte. iyiyki Almanyayı seçmişki şu anda Real Madride. Bizim Ardamızda Gökhan Gönülümüzde sonuna kadar üst seviyerlde olmayı hakediyolar ama bizim ligimizin piyasasıda zorluyo onları.

  17. Henüz belli değil R. Madrid in sitesindede daha satılan formalarda yalnızca adı yazıyo forma numarası yazmıyo.. 🙂

Yorumlar kapatıldı.